v celku dosti pravidelně si během víkendových snídaní připravujeme vajíčka, vajíčka míchaná, volská oka nebo vajíčka se slaninou ale tentokráte to byla vajíčka Benedikt. Jméno dostala po mniších benediktinech, její původ je ale podstatně světštější. Nárokuje si je jistá paní Benedictová, pro jejíž mlsný jazýček jej vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si je ale údajně vyžádal k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict – bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf.
Příprava by se pro víkendové ráno zdá býti možná trochu zdlouhavá, ale pokud večer věnujete pár minut přípravě, a něco málo si připravíte dopředu, budete ráno s touto luxusní pochoutkou ohromovat svou celou rodinku.
Ingredience :
- 3-4 vejce
- ocet
- hrnec s vodou
Omáčka Hollandaise
- 2 žloutky
- sůl, pepř
- máslo (asi 15-25 gr.)
- koňak na dochucení ( nemusí být)
- lžíce vinného octa
- hrnec s vodou
- mísa
Co si připravit večer den dopředu :
- z vajíček oddělíme žloutky, dáme do misky, osolíme, opepříme a dáme lžíci koňaku a octa, vyšleháme a dáme do lednice
- na plotnu si připravíme dva hrnce, jeden větší a do něj decku octa, v něm budeme dělat ztracená vejce. Ráno si vodu ohřejeme v rychlovarné konvici a pak přilejeme do hrnce, necháme dojít do varu. Menší hrnec si připravíme na vodní lázeň, ve kterém budeme dělat Holandskou omáčku.
Postup přípravy :
Nejdřív si uděláme kávu 🙂 a pak ohřejeme vodu v konvici a nalijeme do hrnce s octem, pomocí vařečky utvoříme vír a do něj opatrně vklepneme vejce a vaříme asi 4 minuty.
Opečeme toasty ( nechám na Vás zda housky, tousty nebo chleba) a namažeme máslem. Toasty můžeme ještě obložit třeba uzeným lososem, parma šunkou, slaninou …
Žloutky vymixujeme nad vodní parou, bude to také trvat asi 4 minuty. Přidáme máslo. Omáčka musí být relativně hustá.
Na tousty dáme ztracené vejce, a přelijeme holandskou omáčkou.
Podáváme.