Zelňačka

Zelí obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, ale i další tělu velmi prospěšné látky. Mnohdy v lékárnách utrácíme spousty peněz za vitamínové preparáty, ale přitom zapomínáme, že naše země nám dává mnohem dostupnější zbraně. Dříve byly zásoby zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období.  A proč si tedy neuvařit klasickou zelňačku ?

Ingredience:

  • ½ kg hovězího na polévku

  • Olej nebo sádlo
  • Slanina na kostky ( nebo klobása nebo oboje)
  • sklenice zelí
  • 1 mrkev, 1/4 celeru nakrájeného na malé kousky ( polévku pak už nazahušťuji)
  • Cibule, česnek
  • 2 x bobkový list, 6 kuliček nového koření
  • Sůl, pepř, paprika (bujon na případné dochucení)
  • Smetana na finální zahuštění (nemusí být)

Postup přípravy :

V tlakovém hrnci zpěníme na sádle nebo oleji slaninu s cibulí a česnekem, přidáme kořenovou zeleninu a krátce osmažíme. Směs buď vyndáme, nebo dáme na stranu dna hrnce, v hrnci zatáhneme maso ze všech stran, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme dostatečným množstvím horké vody. Necháme v papíňáku dusit asi 30 minut ( dle velikosti masa), tím nám zároveň vznikne velmi silný vývar. Maso vyndáme a dochutíme a nakonec přidáme zelí, krátce provaříme aby si zelí zachovalo všechny své zdraví prospěšné látky.necháme trochu zchladnou, nakrájíme zpět do polévky pokud chceme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.