Zelí obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, ale i další tělu velmi prospěšné látky. Mnohdy v lékárnách utrácíme spousty peněz za vitamínové preparáty, ale přitom zapomínáme, že naše země nám dává mnohem dostupnější zbraně. Dříve byly zásoby zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období. A proč si tedy neuvařit klasickou zelňačku ?
Ingredience:
-
½ kg hovězího na polévku
- Olej nebo sádlo
- Slanina na kostky ( nebo klobása nebo oboje)
- sklenice zelí
- 1 mrkev, 1/4 celeru nakrájeného na malé kousky ( polévku pak už nazahušťuji)
- Cibule, česnek
- 2 x bobkový list, 6 kuliček nového koření
- Sůl, pepř, paprika (bujon na případné dochucení)
- Smetana na finální zahuštění (nemusí být)
Postup přípravy :
V tlakovém hrnci zpěníme na sádle nebo oleji slaninu s cibulí a česnekem, přidáme kořenovou zeleninu a krátce osmažíme. Směs buď vyndáme, nebo dáme na stranu dna hrnce, v hrnci zatáhneme maso ze všech stran, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme dostatečným množstvím horké vody. Necháme v papíňáku dusit asi 30 minut ( dle velikosti masa), tím nám zároveň vznikne velmi silný vývar. Maso vyndáme a dochutíme a nakonec přidáme zelí, krátce provaříme aby si zelí zachovalo všechny své zdraví prospěšné látky.necháme trochu zchladnou, nakrájíme zpět do polévky pokud chceme.